02 - Lahko se vrnemo čez 2 tedna ali 2 meseca - OranžnaNit

Hmm ja..že dobre trije tedni so že mimo in mi še vedno veselo na poti. Letos nimamo omejenih datumov, zato si nekako plane delamo bolj sproti. Jaz na porodniški, Jakova pisarna pa je kjerkoli, kjer najdemo internet. Zdaj pa prepustim še par besed kar njemu, da mal opiše bolj tehnični del (res je bil priden mesec pred tripom, saj je blo veliko letanja od enega majstra do drugega, pa v Bauhaus po material, pa po gume, pa spet u bauhaus...medtem ko sva midva s Svitom pri naših doma pridno zalivala vrt, več al mn čilirala in se kopala v bazenčku, zravn malo pakirala in seveda dajala vso podporo atu, da ne bo pomote.

Že kar lep čas ni bilo obstanka. En kup opravkov, montažnih del in previjanj. Pa vendar se danes, ko sva končno doživela dovolj miru in tišine, lahko pogledava a nazaj na vse to in se počutiva hvaležno predvsem za to, da je vse to sploh mogoče. Zato na tem lepem mirnem mestu ob Kolpi še enkrat hvala Mihcu, ki je res dobro poskrbel za to, da naš van brezskrbno in zadovoljno teče, Rajkotu, da je van prezimil v garaži v dobri družbi, Cegiju, da izgleda noro lepo - oblečen v les, stricu Jocu, da na strehi sonce v elektriko pretvarja solarna celica, Nininemu očiju za razna mini montažna dela, Luku za dimmer in vso štromarijo, da lahko s soparnikom malemu Svitu hitro hitro pripravimo dobro zelenjavno malico, Raphaelu, da je pritovoril pol avta opreme iz Nemčije, mami Francki, da je zarobila nove zavesice in vsem, ki so bili z nami med pripravami na to dolgo pot.

Če sva lani v 3 tednih večinoma po obali Jadrana prek Črne Gore in Albanije uspela priti vse do severne Grčije s kombijem, ki je imel od "opreme" samo zložljivo "rock'n'roll" posteljo, je letos naš Vanko doživel pravi preporod. Kolega Matej bi rekel: "Malo jaće". Sedaj se z nami pelje še večja omarica z vodno napeljavo, 130l boks na zadnjem prtljažniku za kolesa, ki tovori velik del naše prtljage, 120Ah velik in 35 kg lahak AGM akumulator, ki skrbi za to, da vedno deluje LED osvetljava, pretvornik s hladilnikom in ostalimi osnovnimi električnimi pripomočki, kot so laptop in polnilci, vse skupaj pa vsak dan (bolj ali manj) veselo polni 130W sončna celica. Njeno delovanje je sicer daleč najboljše, ko je v celoti izpostavljena direktnemu soncu, sicer pa njena zmogljivost lahko močno upade že zaradi enega samega drevesnega vrha, ki ovira pot sončnim žarkom. Akumulator je prek releja povezan tudi z alternatorjem, tako da se polni tudi med vožnjo, kar v praksi v bistvu pride zelo prav. Predvsem električni hladilnik, ki deluje 24h na dan, porabi veliko energije (pa je izredno varčen). Večina camperjev ima zato raje hladilnike na plin, a to je že druga zgodba...

Suma sumarum, od letos naprej je tole res prava kuća putujuća.


V naslednjem članku pa o vseh radostih in norostih pakiranja, razpakiranja, potovanja, planiranja...Balkan Trip II